15/12/2011

Wee

Bapak lame x update.bz gilossss. New career,new place, and new salary. Ehe,ala bukan byk pon.tp dpt kije kampeni besar2 ni lege skit.klinik panel da ade,gaji cepat,and d best thing,same place with my husband.same building not same company jer.ehe.plg best kwn2 la.ehe. Nnti ade mase la update anything

posted from Bloggeroid

04/11/2011

kena marah

wa wa wa.
tajuk mcm budak kecik.
rabu ritu..2nov g check up..shud be ke DDMC..tp aku ke pusrawi.register too la.
dgn doc perempuan merangkap my gynae soon.
mmg tua nampak org nye.mcm mak aku dah..name die zarina bibi.
act aritu letih nak mampuihhhhh ko tao..
dah la alik umah basah lencun due to heavy rain..oh skang mmg musim hujangggg la..
ari2 basah..klu tak bsh pon,ari gelap je.
laki aku cam mls je nak bw g chek up..ahhah..mane leh.aku dah remind die smpai berbuih mulut..
aku tao die penat..tp klu tak g ritu nk g bila..wiken ni dah raya haji..senin mesti spital off..sbb doc tuh shift mlm ari rabu,jumaat n isnin..ahad lak pagi smpai jam 1ptg..
jumaat mmg aku mls la nak cek up.lgpon die bertugas til 9pm je.ari lain smpai 10 mlm..smpat gak la smpai ke situ.

then cam biase ar isi form,timbang berat,pam darah..berat tak berubah ..means dr sblm mengandung pon..heheheh.tp takleh nak bangga sgt..tgk ar nnti 6 bulan ke atas..cam ikan buntal..
so bila nama kena panggil.mcm biase la itu ini di tanye with previous pregnancy pon camne2..
then die suh aku baring..aku berdebor2 lak..pahal tah..mcm pes time lak..
aku teleng kepala nak tgk skrin..sengal gak monitor tu kebelakang sgt so tak nampak klu teleng skit..bila aku teleng.otot perut ni cam tegang n aku pon cam mengah nak bernapas.skali doc sound..die kate aku keras kan perut..hemmm..aku takde keras kan pon..for sure aku rase die kurang letak gel.so dats y die tekan a bit hard kat area rahim n aku senak.bila senak mcm cramp skit area perut ni..
so die suh aku relax..tpakse aku baring tegak n relax..laki n ank aku je dpt tgk monitor tuh..aku tak dpt tgk..bile teleng je,die tegur aku keraskan perut..tak pernah pon slame ni org ckp jgn keras kan perut..hemmmmm

at last die bengang agaknye,die just capture without measuring size..well aku tak kisah pon..aku nak tgk je..sbb stil kocik lagi..tp yg aku nmpak,baby cam terkejut2..tangan n kaki keep moving non stop bila doc tekan..die mcm kelam kabut cara moving tuh..tp clearly leh nampak tgn kaki n kepala..huihh gembira tao...kihkih

doc tak kasik pape ubat pon..hemmm..sbb aku ckp asid folic stil ade..

so next day aku bengang tak dpt tgk scan.,aku g kat klinik kat ofis..pundek gak ar..rupenye..scan die lagi tak power.dah la caj mahall...tp kali ni aku nampak jantung baby denyut2..doc ckp baby tido..sbb keadaan die diam je..entahla..dpt tgk jantung tuh mmg miracle la bg aku..syukur sgt..pastu aku pot pet ngan doc..doc ni pon cam tak pengalaman sgt je..aku just minta pil kalsium n obimin jela..sbb nak tggu g pusrawi lagi 6mggu..means aku 17wiks gitu ar..lame tuh..kang takde extra vitamin payah lak..so aku minta siap2 kat klinik ofis ni..nak tao kena bayar bape..for scan,ubat2 total rm 104..gile tak puas ati..sbb dah la result scan ,kertas keremot,tak clear,doc nye explanation pon tak bagus..itu ke name klinik mediviron..hampeh tol..ni caw.damansara perdana...first pregnancy aku g mediviron KJ ok..n doc very bagus2..explaination die mmg superb..
tu cite dulu..hehhe..eh lupa lak..kat pusrawi kena caj rm53 je..scan and consultation.okla tuh..

so pasni kn tunggu la..klu ade benda aku hapdet la..

oo ni pic scan..11weeks..doc ingat 12wiks due to last menstrual date..tp cycle ku panjang..baby lewat smggu..due date 22 may..


leh nampak kepala,tgn n kaki..sori la tak clear...aku tak jumpe lagi klinik yg guna mesin canggih..kn g prince court kot batu puas ati..

so skrang lege hati tgk baby sehat.act ade benda aku risaukan disebabkan aku takde alahan langsung..angin perut kosong je..dan mase2 nandung ni plak,mcm2 dgr cite,ade baby kecut la,janin tak kembang la..gugur la..aiyo..scary tao..dats y aku excited sgt nak scan..bila nampak baby moving..gembira hati ni..

ckp pasal baby..mak aiiii pjg nye entry..kuat bebel aku ni..hahah
aku dah pilih name dah..same mcm abg nye. simbolik pangkal nama IH..abg nye i _ _ H_ _ _ _ _
so adik nye I_ _ _ _ H  _ _ _ _ _ ....hehe awal benor dah carik name..
wat to do...dah berangan2 ni..
tp PROB IS.. aku tatao laki ke pompuan...aku pilih name tok bby boy je..sbb rase mcm bby boy..tp baru2 ni aku terbaca..klu nak tao jantina janin yg di kandung..tgk abg/kakak nye puting..kalu terbelah perempuan,klu timbul lelaki..nk tao ape..due2 abg nye ade..timbul n terbelah..mane satu aku nak pilih ni..heheh.takpe tggu la smpai 5bulan nnti..klu tak kn simpan la name baby boy ni..name die best...hehe.laki aku pon shukerr....tp klu girl,non ado lagi la..ade tuh ade..tp mase tuh time kapel,suka2 plan ngan laki aku..skang cam tak sesuwaiii je...
so tggu la..harap bby bg kerja same..love u baby..
k smpai sini je..my life is getting best n happier..laki ku mkin syg (psl die weng bile penat je) and ank ku makin nampak matang nye..suka die sebut2 baby bila depan aku..siap pegang perut..good son..love yu alll :)

25/10/2011

pusrawi

uihh benda ni 2 mggu lepas aku dah tao.
tp baru nak post.
okla last 2 weeks saje ke pusrawi, takde bajet pon nak lebih2 kat sane.hehe
amik brochure and tanye nurse kat sane leh request doc tak bila nak check up.n jawapan die kate boley..
so ni brochure yg aku amik dr sne.


so yg atas tuh muka depan la..
suprise btol harga die murah la..n aku trus berubah ati nak chek up kat sini mggu depan.patut la kakak aku ckp pusrawi murah..pusrawi kl mahal ok..tp yg branch2 die murah..tp sengal aku tak tgk bilik plak..tgkla chek up nnti klu smpat aku nak survey..
plan nak amik bilik 2 katil..and book tuk hasben aku..sbb sini xtra bed pon baru 120..agak murah jugakla..
tp aku taleh nak ckp lebih2 sbb blum merasa perkhidmatan diorg camne kan..if tak ok back to DDMC la jawapnye..

oh then las wik aku g DEMC..puas cari,maps aku ckp kat sec 9 shah alam.pusing 2x tak jumpe..last2 aku tanye je driver taxi..rupenye kat sek 14..so aku pegi la..wahh hospital baru..skali masuk park rm2 caj die..then masuk dlm tuh dan dan ank laki aku berak plak..sesi mencuci bontot die dulu la..malang nye..ari sabtu tuh takde org jage kaunter pertanyaan la..aku naik lif,trun lif,naik eskelator,trun eskelator..tade sape leh guide jugak..yg aku jumpe just bilik c-zer n kosong sumanye..sbb aku dpt tao harga normal start dr 2.2K.. n bilik die exclusive gakk..cantekkkk..teringin sgt..tgkla,ade mase aku nak g balik kat sane..tak puas ati betul sbb tak dpt amik brochure n survey bilik...suma aku tao ttg DEMC pon dr blog org n web diorg je..

PMC stil tak pegi2 lagi..dgr murah jugakk..start 1.7K for normal delivery..tp sg buloh paham2 jela..klu la aku nak banak time2 org nak balik kije..taktao sempat ke tak..so Pusrawi n DDMC la plg better klu nak urgent beranak.

tak sabar betul nak 2nd check up..sbbbb...tak sabar la..haha..
hasben aku kemain lagi kuat makan..suma ckp pembawakan budak..tp aku pasan die suka marah2 la skang..angin ape tah..last2 aku marah die alik la...maybe la penat..tp muram je..ade la tuh die stress kat ofc tp tanak cite kat aku..aku lak makin suka cium2 ank sulung aku..tah ape wangi die..bau masam2..makin manja,cikit2 cium,salam n peluk..plg best,klu hantar die pagi2..pandai bye bye aku n baby..bye mak,bye baby..hahah.die mane tao ade ke tak baby...tp maybe die phhm kut sbb aku asik tunjuk gambar scan.

ok smpai sini je..

17/10/2011

isnin 17oct

act benda aku nak ingat sampai bila2.
permulaan dan pengalaman.wlupon baru 8w mcmtuh,aku nak recall nnti.


setiap org berbeza,tambah2 lagi bila mengandung.ade mood atau perangai yang tak di sangke2 akan muncul
aku perasaan aku mcm tuh jugak.aku blaja cara2 calm,bersedia,redha,tawakal and berani dlm diam2.so rase nye aku boleh.and aku mmg nak train hidup yg aman damai wlupon aku ade masalah 100x lebih berat dr org luar sana.biar org nampak kekuatan kite melawan kelemahan kite..btul kan.

so setiap kali aku dpt news org itu positif,org sane bersalin,dpt girl,dpt bby boy..mula2 akan terbit perasaan tak puas ati..tp dlm a few second,aku cpt2 bpikiran baik dan sambut berita itu dgn hati terbuka dan enjoy moment tuh same2 mereka.then result nye..tak timbul rase dengki or menyampah.menarik btul pyschology ni.

since aku dah pregnant,aku mmg betul2 hargai setiap detik ni dgn rase gembira wlupon kadang2 aku rase perhatian suami cam kureng skit.tp nak sedapkan ati,aku just anggap die penat seharian berkerja dgn melayan kerenah aku n ank aku.yeah 2-2 nak manja ngan die.kdg2 berangin gak die..haha..tp die tak brani berangin ngan aku..tambah2 aku slalu ngade2 tanak masak n minta die urus ank sulung kami.nasib tak pernah merungut,,fuhhh (bygkan ank aku dah 2y6m++ sepanjang die minum FM,bila tgh malam baru bape kali je aku buat kan susu ank aku..d rest die yg buat kan..hehhe.aku sedap je tido)
tp aku taleh la nak malas2 slalu.aku masak la jugak..sian syg2 ku tuh.
tp aku cepat la mual bila tgk mknan yg dah siap masak(ape yg aku masak la.)lagi yg berkuah2 pekat..aiyaa mmg tak lalu la..tp pelik nye..dlm mual2 aku stil leh jamah makanan tuh..then mula la bertambah2..pas dah kenyang bila terpikir alik,biar betul aku mkn benda tuh..mula la dtg nak muntah suma..tp tak pun muntah.

sejak aku nandung jugak,aku suka sgt melayan kerenah ank sulung aku.die tak nakal pon.mcm biase2 je..tp kerenah die kelakar n suke buli abah die.benda plg ketara,die takkan kuar rumah if abah die g kedai org trun bawah same2..sanggup die teman aku kat rumah..aku saje je suh die g jln2 naik motor.jwpan die nanakkk..smpai keras kan badan tanak bergerak..dulu tak camni.pantang abah die buka pintu,menonong je nak kuar..hehe..
ada nampak ciri2 nak jage mak n adik die..smlm main ank patung bukan main lagi..siap nenen kan patung tuh,baring kan kat bantal,tukarkan pempes,cium patung tuh..hehe.tatao sape ajar die...d best moment ever,die rajin pegang or tepuk perut aku n panggil baby baby.. :) tp yg tak best nye..tido lasak bebenor,abis perut aku di tendang nye..sbb die tido mesti nak dgn aku..muka kn ngadap die.tgn die meraba muka or kening aku..bontot kasi abah pok(tepuk2).

alhamdulillah,aku kurang marah since tao menandung ni..ade lah marah cuma..lagi suka bertenang dr meraban..suma agak ank perempuan.tp aku rase mcm lelaki.name pon aku dah pk2 tok baby boy..so kn tggu la..

ahah ni byk merepek je.takde benda sgt pun yg jadi..simpton menandung pon takde sgt.kerap ke toilet jela..letih sungguh..yg lain aku pasan bdn cepat je respon nak tido..golek2 peluk bantal pon dah mamai..heheh..tenaga,cergas,pantas stil same lagi..aku mohon sgt pade Tuhan,smoga 40mggu ni selamat la seadanye..

taaa

14/10/2011

rajin pulak

ehe.ntahla saje je
act aku bersyukur la.sbb aku tao Allah tuh mmg Pengasih dan Penyayang
ape aku berdoa suma die makbulkan.cepat atao tak je
sbnarnye waktu Ramadhan arituh..aku kdg2 lalai tunaikan ibadah pade die.pdhal fadhilat amat2 byk mase tuh..aku mmg akui la.ntah nape mls je.then aku period pade 10 ramadhan..then cukup 7 hari peod..aku puase mcm biase..n tegerak hati nak mohon kat Dia. aku mmg mengharap bulan ramadhan ni aku akan mengandung semula..tp cara aku doa,bila aku tgh tgk tv,tgh main2 dgn ank aku,tgh lalai2 ni..waktu smbahyang adala juga aku mohon pada Dia..tak sangka makbul jugak doa aku .
aku mmg teharu sgt..sungguh Allah mmg Maha Pendengar.Terima Kasih..
waktu aku nak cek pregnancy test,aku dah berkira2..mcm mane klu Dia tak makbulkan..ade kah aku akan marah kat Dia atau aku redha..berbelah bhagi since dr peod da lewat..tp aku truskan jugak hajat menge"check".
rupenye mmg die nak bagi aku gembira saat tuh jugak.terang and cepat saje timbul line tuh.
sejak dr tuh,aku rase mcm lagi dekat pade die.suma aku mohon kat die.aku redha klu die tak tunaikan secepat mungkin.tp aku mohon jugak..sbb dr situ aku tao aku makin rapat pada Dia.
smpai skang aku msih tertanye,ape hikmah semua ni..aku stil ok n takde rase apape lg.sbb tuh aku mcm tak caye aku nandung..tp kuatkan ati yg ade satu nyawa lagi dlm rahim aku.Insyallah 1 Nov aku nak scan smula..mudah2an slamat la aku shingga 40mggu dan dipermudahkan la sumanye dr segi duit,kesihatan,n kesulitan..
and thank u Allah temukan jodoh dgn org yg match sgt2 dgn aku.pro n contra antara kami buat kami sgt2 bhagia dgn ank kami jugak..seronok je,dkt rumah atau kat ofis bila pk kan family yg hepi n aman damai..

p/s: stil kn beringat segala kemungkinan.anggapla ujian Allah atas iman kite

2bulan

hai
pemalas sungguh aku ni..nak hapdet blog mcm nak byr utang..liat bebenor.
byk je nak story,tp malas die tahap dewa la..ni pon gigihkan jugak.
motif wat blog ni sbgai tanda kenangan bila da abis beranak nnti..hehhe

last entry ade aku ckp nak bg tao pakej bersalin kat tmpat aku cek up tuh.
aku tak smpat pergi spital lain lag..yg berdekatan mcm pusrawi kota damansara and putra medical center sg buloh.
so aku mmg nak salin kat sini jela..dekat sgt..5-10minit je dr umah..lgpun aku tanak susah kan husband and ank sulung aku.

so ni la pakej diorg..

sorry..nampak keremot..ni la gaya pemalas..main sumbat je dlm henbeg..dah mcm pembungkus nasi lemak dah


aduih lunyai betul

ok pade yg tak clear
utk normal (2h1m).start dr rm1700-1900 (bilik 5katil,yg ni hasben taleh teman.lepas jam 10pm kn kluar)
bilik jupiter lak,satu katil..harga dr rm1960-rm2200.yg ni bilik die kecik skit.aku dah survey n bau toilet..yerkk..maybe tak kemas btul mase aku dtg ni.
lagi satu bilik deluxe..ni besar n ade sofa bed,so hasben leh tido di situ..jupiter takde sofa bed..kn bawa toto la..then price start dr rm2500-2950
so yg plg mahal superior,ni mmg bapak besar.ade kabinet baju n kabinet tv lagi..ni nak suh satu family tido pon takpe..start pakej dr rm2800-rm3200..

tp c-zer lain la harga
4hari 3malam die nye pakej
jasmine (5katil) = rm4050-rm4350
jupiter (1katil w/o sofa bed) = rm4250-rm4550
deluxe (1katil w sofa bed) = rm4450-4850
superior (1katil n besar yg amat)= rm4900-5350

yg best suma ade tv.flat screen tak silap..bilik 5 katil pon ade 5 tv kat stiap katil masing2.
kat sini ibu yg pas salin,pihak spital galak kan berjalan sndri untuk amik baby n susukan..sbb takut darah beku kat jahitan..tp klu czer maybe ade pertimbangan la..

untuk pilihan aku mungkin aku ambik jasmine room or jupiter room.tgk pade keadaan mase tuh..sbb tatao pack atau tak mase aku salin nnti
mcm biase la,ade la perlu tambah2 lagi duitnye..heheh

tok
vaccum/forcep: rm350
epidural/painless delivery: rm 750
breech: rm350
doctor on call: rm 300-rm400

tok dokter on call ni..die doc yg pakar saje akan sambut.let say kite bersalin pagi,around 10am ke..then doc tuh waktu keje die 3pm..so kire on call la.sebab doc kamal ni sorang je yg smbut bersalin..eh betul ke name doc ni..aku hentam je..lupe2 la..hehe
tp epidural ni aku mcm nak ambil la..sbb aku dah rase sakit nak salin ni..Subhanallah..dasyat.takleh nak cite..hehheheh
tp tgk la ms tuh mcm mane kan..hrap2 dipermudahkan...sape nak salin lambat2kan.Insyaallah

so smpai sini jela ...so far aku tak mabuk lagi..n suma ok..mual2 angin tuh biase la..Alhamdullilah..syukur sgt..pening pon takde..minggu depan tgk la eh..tah hapdet ke tak ni..klu ade isu yg menarik Insyaallah..

bye

05/10/2011

7minggu

haha.mungkir janji.
last week tak update apape.mls lagpon
sbb blum rasmi mengandung ke tak selagi tak jumpe doc.
so semalan dah pegi.kali ni ngade2 nak check up tempat lain dr sblum ni, dulu just klinik biasa
Husband aku dah risau check up cecah 100++..tp tak smpai pon,n lagi murah dr previous clinic yg aku slalu check up 1st pregnancy dulu..total bil include scan and ubat just RM75.
siap dapat free sample susu.nurse bg as a gift.cuba mane2,then leh decide beli susu mane yang suka..hehheh

ni dia gift tuh

bley la cuba.before ni aku gune enfamama.and puas hati la hasil nye.tgk anak aku cerdik je(eh aku rase suma budak cerdik..hehhe).so dis time dapat rase susu lain.aku plan nak tukar brand lain pon..

ok sambung balik adegan di spital,

smlm aku siap survey bilik n pakej bersalin..so far,boley la..ohh lupa,smlm aku g kat pusar perubatan damansara damai or name lain damansara damai medical center.
ala,aku nak tepek pakej and harga..tp mane tah pamplet..next entry aku try buh..
plan mmg nak bersalin sini.sbb smlm pon aku dah register monthly check up kat sane..so record diorg pegang..aku tak bw balik buku/or detail ttg pregnancy pon..just bawak balik umah scan nye pic je
 
btw baby stil kecik..mcm anggur je..terlalu kecik..so takpe.aku just nak tgk..n alhamdullilah..everything ok..
just pelik,doc tak check tekanan darah n amik berat badan aku..maybe next appt kut (haa sedapkan ati)

so ni info untuk kandungan 7 minggu

Minggu 7
Bayi
Lubang hidung, bibir, lidah dan giginya dalam proses pembentukkan. Manakala kaki dan lengannya kian berkembang. Dalam pada itu, tulang belakang, usus dan otak hampir terbentuk.
Anda
Anda mungkin berasa pening ataupun pengsan jika berdiri terlalu lama. Selain itu, jika terpaksa berada dalam keadaan sesak, anda juga mungkin berkeadaan sebegini. Anda juga mudah berasa letih.

eh eh aku blum rase pening2 lagi..heheh..sihat walafiat..mudah2an aku tak mabuk or apape yg teruk2 berlaku la..slalu berdoa pade Allah,permudahkan la segala nye..Insyaallah

ni pic scan baby 7 wiks


nampak kan bulatan kecik tuh and dalam tuh adelah embrio..kecik je kan.mcm bintik je.dokter pon takleh nak estimate due date.tp aku tak kisah.just nak tgk keadaan baby n rahim aku.sbb ade a few time,macam cramp n denyut2.risau gak..so normally,everything's ok..well done baby..hehhe

k see ya..